Η ιστορία του καφέ

Η ιστορία του καφέ buy coffee cyprus
Από τον 19ο αιώνα και μετά, ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο, μετά από το νερό.

Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ: ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΚΟΛΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

Η ιστορία του καφέ περιλαμβάνει αμέτρητους μύθους. Η διεγερτική επίδρασή του στο ανθρώπινο σώμα ανακαλύφθηκε τυχαία, όπως και οι θεραπευτικές ιδιότητες του τσαγιού, που ανακαλύφτηκαν χιλιάδες χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με τους θρύλους, όλα ξεκίνησαν τον 9ο αιώνα στην Αβησσυνία, τη σημερινή Αιθιοπία. Ένας βοσκός που ζούσε στην επαρχία της Kaffa παρακολουθούσε με έκπληξη το γεγονός ότι οι κατσίκες του δεν μπορούσαν να κοιμηθούν τη νύχτα. Μην ξέροντας τι να κάνει, στράφηκε προς τους μοναχούς ενός κοντινού μοναστηριού, οι οποίοι και έλυσαν το μυστήριο: Οι κατσίκες συχνά κατανάλωναν τους καρπούς ενός περίεργου φυτού, του θάμνου του καφέ. Με οδηγό την επιστημονική περιέργεια, οι μοναχοί έφτιαξαν ένα ρόφημα με αυτούς τους καρπούς και αφού το ήπιαν, ένιωσαν να τους κατακλύζει μια αίσθηση ενέργειας.

ΚΑΦΕΣ – «Η ΝΗΦΑΛΙΑ ΜΕΘΗ»

Ακόμα και σήμερα, αυτό το οροπέδιο της Αιθιοπίας θεωρείται το λίκνο του καφέ. Από εκεί, οι καρποί του καφέ διέσχισαν την Ερυθρά θάλασσα, φτάνοντας στην Αραβία. Η καλλιέργεια του καφέ ξεκίνησε στην Υεμένη στα μέσα του 15ου αιώνα. Από προσκυνηματικές πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας, ο καφές εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την αραβική χερσόνησο. Το λιμάνι της πόλης Mocha ήταν, μέχρι το 1720, το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου καφέ. Για τον λόγο αυτό, μέχρι το 18ο αιώνα, σε πολλά καφέ σε ολόκληρη την Ευρώπη πολύς κόσμος απολάμβανε τη «Mocha» του. Ήταν ένα απίστευτα ακριβό ρόφημα που μόνο οι ευγενείς μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Με την επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 16ο αιώνα, ο καφές εξαπλώθηκε στη Μικρά Ασία, τη Συρία, την Αίγυπτο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η «νηφάλια μέθη» που χάριζε αυτό το μαύρο ρόφημα κατέκτησε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο. Έτσι, δόθηκε στον καφέ το σημερινό του όνομα, με προέλευση την αραβική λέξη «qahwah» ή την τουρκική λέξη «Kahweh» που σημαίνει «κρασί». Καθώς οι Μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ, ο καφές έγινε το «κρασί του Ισλάμ».

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟΥ ΚΑΦΕ

Οι Άραβες προστάτευαν με ιδιαίτερο ζήλο τους καρπούς και τους κόκκους του καφέ, απαγορεύοντας αυστηρά την εξαγωγή τους. Το εμπόριο των κόκκων καφέ παρέμεινε στα χέρια των Αράβων για πολλά χρόνια, μέχρις ότου, στις αρχές του 17ου αιώνα, μερικοί τολμηροί Ολλανδοί έμποροι μετέφεραν λαθραία κόκκους καφέ στην Ευρώπη. Εκεί οι καρποί του καφέ καλλιεργήθηκαν σε θερμοκήπια και πορτοκαλεώνες, μέχρι που οι φιλόδοξες αποικιακές δυνάμεις άρχισαν να τους καλλιεργούν στο νησί της Ιάβα, στην Κολομβία και στην Κένυα. Ο καφές, ένα διεθνώς διαθέσιμο πλέον εμπόρευμα, έγινε το «ποτό του λαού» σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Εκείνα τα χρόνια ξεκίνησε και η ιστορία της Lavazza: η εταιρεία μάλιστα ιδρύθηκε στο Τορίνο το 1895. Μια ιστορία που ξεκίνησε το 850 μ.Χ. από ένα μυστηριώδες φυτό, αποτελεί σήμερα το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο, μετά το νερό.

Πηγή: lavazza.gr